Węglowodany, białko, tłuszcze – co i ile jeść, by przytyć?

W gabinetach dietetycznych zwykle pojawiają się osoby, których celem jest zrzucenie zbędnych kilogramów. Znacznie rzadziej można tam spotkać ludzi obierających za cel zbudowanie masy mięśniowej. Wynika to przede wszystkim z zainteresowania obydwoma procesami. Bez wątpienia osób z nadwagą jest więceje, aniżeli osób z niedowagą.

Co jeść, aby przytyć?

Bilans diety na masę to podstawa każdego jadłospisu. Jak go obliczyć? Nie jest to trudne. Wystarczy skorzystać z poniższego wzoru:

Masa ciała w kilogramach x 5,5 = węglowodany (w gramach)

Masa ciała w kilogramach x 2 = białko (w gramach)

Masa ciała w kilogramach x 0,5 = tłuszcz (w gramach)

Należy przy tym zauważyć, że podane wartości są orientacyjne i po konsultacji z dietetykiem mogą ulec zmianie (zależy od generowanego zapotrzebowania, podejmowanej aktywności fizycznej w ciągu dnia).

Spośród produktów należy wybierać tylko te pełnowartościowe i zdrowe. Tłuste fast-foody, słodycze i inne wysokokaloryczne produkty w diecie na masę są wykluczone. Efekt spożywania takich produktów może być jeden – zwiększenie objętości tkanki tłuszczowej.

Niezwykle ważne jest, aby spożywać posiłki regularnie. Należy ustalić stałe pory. Warto przy tym zaznaczyć, że także ilość posiłków ma znaczenie. Zaleca się stosować diety 5-7-posiłkowe, gdyż gwarantują one dostarczanie niezbędnych wartości na bieżąco. Dzięki temu nie zachodzi proces odkładania materiału na później (i przemiany w tkankę tłuszczową).

Masa mięśniowa, czyli kilka słów o treningu i suplementacji

Chcesz nabrać dobrej jakościowo masy? Nie możesz zapomnieć o stymulacji mięśni (najlepiej podczas treningu siłowego). Dzięki temu, nabierając masy – zwiększysz objętość swoich mięśni, a nie tłuszczu.

Istotną rolę w procesach tycia mogą pełnić suplementy diety: gainery, kreatyna, odżywki białkowe, aminokwasy oraz l-arginina. Suplementacja tych preparatów może znacząco przyśpieszyć proces budowania masy.

Dodaj komentarz